Kleur- en stijltrends voor lente en zomer

Volop nieuwe ideeën om klanten te inspireren. EFSA, the European Floral and lifestyle Suppliers Association, lanceert de nieuwe kleur- en stijltrends voor lente en zomer 2020. Ze willen zo een bron van inspiratie zijn bij het inrichten van huis en tuin.

Welke stijlen gaan we tegen komen, welke kleuren gaan we zien? En welke algemene tendensen liggen ten grondslag aan deze vernieuwende en inspirerende invalshoeken? Laten we met dit laatste beginnen. Want naar welke stijl of welk kleurenpalet je ook kijkt, er ligt een ontwikkeling aan ten grondslag waar we niet omheen kunnen en dat is de natuur in al haar facetten en met alles wat hier bij komt kijken. Materialen en kleuren, ze zijn óf afkomstig uit de natuur óf de inspiratie komt uit de natuur. Door haar grootsheid zijn de mogelijkheden qua sfeer en stijl natuurlijk ook eindeloos, zoals je zult zien in de kleur- en stijltrends die voor de lente en zomer zijn samengesteld.

Foto: EFSA

Maar wat is dat toch dat ons hier zo in aantrekt? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. De natuur doet goed. En dus doet de natuur het goed. Want consumenten beginnen te voelen met al hun zintuigen wat de natuur in al haar facetten voor hen kan betekenen. Groen is bezig aan een opmars richting de stad, denk aan groene daken, verticaal tuinieren, stadslandbouw, groene wanddecoratie in winkels en restaurants of een urban jungle bij mensen thuis.

Mensen zijn meer en meer verwijderd geraakt van de natuur door de komst van het digitale tijdperk. Er is dan ook een tegenreactie aan het ontstaan. Dat de consument weer duidelijk die behoefte aan groen heeft, kun je dan ook zien als een soort van escape uit het digitale tijdperk: opladen in de natuur, de connectie weer voelen. En onze planeet beschermen, voor onszelf en toekomstige generaties. Want we hebben er maar één.

Deze hang naar alles wat met de natuur te maken heeft zie je duidelijk terug in de vier gloednieuwe kleur- en stijltrends die EFSA voor de lente en zomer van 2020 lanceert. Want ook al zijn het vier verschillende thema’s die ieder een ander publiek zal aanspreken, de natuur vormt een rode draad qua kleur, stijl en materiaalkeuze. Dus, laat je inspireren door de natuur.

Family Fresh: modern & playful

De plek om met het hele gezin te ontspannen en samen te komen. Relaxed, speels. Een basic stijl waarbij aquarellen en pastellen de hoofdrol spelen en zorgen voor een levendig kleurpalet. Denk aan violet, aqua en zalmroze accenten die het geheel een zachte touch geven, de onschuldige look van bloesem in het voorjaar. De kleuren krijgen extra kracht door een neutrale basis van zachtgrijze tinten. Het geheel heeft een zomerse vibe waar je vrolijk van wordt.

Foto: EFSA

Hier heerst een ontspannen sfeer, het is een gezellige plek om samen te komen. Natuurlijke materialen spelen een hoofdrol, net zoals patronen: een patchwork van geometrische vormen, een speels mozaïek of een fijn lijnenspel voegen extra spanning toe. Glanzende vetplanten doen het goed naast de zachte vormen van de pannenkoekplant en rustgevend siergras. Een luchtig boeket met bloemen van het seizoen mag niet ontbreken op de tafel. De natuur wordt nog eens extra in huis gehaald door een leuke mix van bijzondere items uit de dierenwereld of de zee. Een combinatie van hedendaagse vondsten en vintage stukken, voor een speels effect.

Foto: EFSA

Cosmopolitan Cool: exotic & artisan

Een ruimte in deze sfeer is spannend, een beetje artistiek. Cosmopolitan Cool kent invloeden vanuit de hele wereld, die met aandacht verzameld zijn. Een bohemian gevoel overheerst en etnische patronen en exotische planten zorgen voor sfeer. Structuren spelen een hoofdrol en zorgen voor optische illusies, texturen met een reliëf geven het geheel nog meer diepte. Het is een feest voor het oog, een mix en match van geometrische vormen en mozaïek patronen. Een combinatie van al het moois dat lokaal te vinden is met wereldse vondsten die doen denken aan verre reizen die gemaakt zijn. Herinneringen en spullen met een verhaal.

Foto: EFSA

Intrigerende tinten maken het kleurenpalet boeiend. Denk aan wijnrood of mosterdgeel voor een warm accent of juist de kleur van water, algen of druiven voor een wat rustigere variant. Van over de hele wereld wordt inspiratie gehaald en komen de mooiste tinten bij elkaar voor een sprankelend kleurenspel. Denk aan mooi glaswerk in gedempte tinten. Een basis met diverse camouflagekleuren maken deze setting compleet. 

Foto: EFSA

Divine Desert: everlasting & imperfect

Denk aan Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Laveer door de droge omgevingen en tref een koele maar vooral ook coole oase aan die Divine Desert wordt genoemd. Een hedendaagse woonomgeving waar terracotta en gedroogde natuurlijke vezels veelvuldig worden toegepast. Voor een eenvoudige maar ook romantische look. Mooi in zijn eenvoud maar ook sprankelend door de levendige motieven die zijn toegepast. En het hoeft niet perfect, er zit zoveel schoonheid in imperfectie. Kijk maar naar de vormen die met de hand gecreëerd zijn, organisch en vloeiend. Voor een sprankelend lijnenspel.

Foto: EFSA

De basis bestaat uit diverse tinten rozig terracotta, mooi gedempt. Maar ook een fellere variant wordt als accent toegepast en zorgt voor een scherp contrast. Blauw en zwart ontbreken niet en zorgen voor wat koelte tussen al die warme tinten, zoals de oase in een woestijn een welkome aanvulling is. De natuur zwaait hier de scepter en vormt met al haar variatie in kleuren een mooie basis voor de wat fellere accenten. Volg de nomaden en je voelt je overal thuis.

Foto: EFSA

Super Shed: bold & tropical

Een strandtentje zoals je in de Caribbean mag verwachten. Met kleuren die je doen watertanden, fel, fris en vrolijk. Latino style of gypsy chic, het is de sfeer van een paradijs op aarde. Een plek waar de zomer nooit ten einde komt. Gekleurde vlechten en strikken, natuurlijke materialen maar ook synthetische vezels zorgen voor het betere vlechtwerk dat terugkomt in allerlei soorten meubels en objecten. Exotische vogels, de meest flamboyante bloemen en tropische scheppingen uit de zee zorgen voor de natuurlijke invloeden. De cactus, in al zijn soorten, maten en vormen mag niet ontbreken en krijgt een plek in de mooiste potten.  

Foto: EFSA

Aarde- en steentinten zorgen voor een stoere en degelijke basis bij deze explosie van kleur. Alles is in rep en roer, de mooiste kleuren en spullen zijn bij elkaar gezocht voor een en al vrolijkheid. Tropische tinten vechten met elkaar om aandacht en worden mooi gecombineerd in de leukste patronen. Het blauw van betoverende zeeën zorgt tussen al dit kleurgeweld voor de nodige rust. In de verzengende hitte mixen we gewoon lekker alles door elkaar.

You Might Also Like